Warszawa

Rosół z kury z makaronem

Rosół z kury z makaronem

Przepis nadesłany na konkurs dla smakoszy.

 

 

Rosół:
Składniki:

  • 1 kura
  • włoszczyzna (2-3 marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; kawałek pora)
  • 1 cebula
  • 1,5 l wody
  • ok. 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:
Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Cebulę można wcześniej przypalić nad ogniem co dodaje nietypowy zapach. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. „szumowina” Szymowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny.

 

Makaron:

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • trochę wody
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na części, wywałkować cienko, zostawić do przeschnięcia. Następnie przekroić na połowę, posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy, ostrym nożem kroić drobne kluseczki, rozrzucić na stolnicy. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować ok. 10 min. Odcedzić, przelać gorącą wodą i wyłożyć na talerze.

Do makaronu wlać trochę rosółu. Aby całe danie było apetyczne można posypać rosół natką pietruszki i popieprzyć pieprzem.

Smacznego!
 

 

Komentarze

Warzywa powinno wrzucac sie pózniej,poniewaz traca wartosci odzywcze i gotuja sie znacznie krocej niz kura,poza tym,5 min. przed koncem gotowania daje swiezy koperek.

dodany: 2011-09-27 21:06:57, przez: Ada

Parę uwag :po co komu \"padnięte\" białko w szumowinach - wynocha z rosołu! ,pod wpływem długiego gotowania wiązania takich białek (aaaa nieważne - bez wymądrzania się - wywalić szumowiny!). Przed sprzedażą kurcząt lub kur producenci robią im zastrzyki wzmacniające tuż pod skórę. Dlatego niektórzy (\"mądrzy\"?) \"pierwszą wodę z gotowania kury odlewają razem z wygotowanymi resztkami tych zastrzyków. Mając taką wiedzę życzę smacznego - co zrobicie i jak zrobicie - tak będziecie jeść...

dodany: 2011-04-27 15:26:31, przez: ikarus

mmmmm pychotka

dodany: 2010-04-11 09:22:05, przez: gocha vip

e panie kucharzu hermanie rosół z kurczaka wędzonego i ogórek świeży to profanacja wiesz jak wygląda prawdziwy rosół

dodany: 2009-10-25 14:44:12, przez: batory

iwga szumowin nie powinno sie zbierac poniewaz to same białko, same opadnie na dno . rosół powinno gotwac długo i na małym ogniu (mruganie)

dodany: 2009-10-25 11:46:22, przez: kuarzyk18

To jest moja ulubiona strona!

dodany: 2009-10-22 10:12:42, przez: Judytka

z liściem i zielem to już nie rosół te przyprawy zmieniają tradycyjny smak to nie pomidorowa

dodany: 2009-08-30 09:11:38, przez: piotrek

wedlug mnie bardzo dobry rosól wychodzi z wędzonego kurczaka,tylko soli nieco mniej, i jak jest mętny trochę ogórka surowego dodać trzeba

dodany: 2009-06-17 18:21:55, przez: Herman

ile trzeba makaronu na 20 porcji dorosłych osób w przeliczeniu

dodany: 2009-05-13 15:07:12, przez: Anna

W tytule jest rosol z kury,a dalej pisze o kurczaku.Nie jestem kucharzem ale wedlug mnie to dwa calkiem inne rosoly.

dodany: 2009-04-30 20:00:55, przez: Rosolak

Witam serdecznie mam ogromna prosbe do wszystkich mam potrzebuje pare nowych pomyslow na obiadki dla mojej 11miesiecznej coreczki z gory dziekuje muj numer gg.11381553

dodany: 2009-01-16 00:14:57, przez: ania

Ja zawsze wrzucam kurczaka na kipiącą wodę, wtedy nie ma szumowiny.

dodany: 2008-07-21 23:57:26, przez: anetka

SUUUper! Ja tez taki robieswoim dzieciom. Bez ziela angielskiego i lisci laurowych,grzybkow itp. To moj smak z dziecinstwa.

dodany: 2008-07-12 08:07:37, przez: Monika

pyszny rosol. wlasnie taki z domowym makaronem robi moja mama :)

dodany: 2008-04-23 12:36:15, przez: ania

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć