Warszawa

Mazurek cygański

Mazurek cygański

Dla łasuchów małych i całkiem dużych na Święta... a po Świętach można spokojnie potraktować jak tort.

 

Składniki:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Ciasto:

  • 15 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 30 dag maku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kakao

 

Masa:

  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu (w wersji dla dorosłych)
  • cukier waniliowy

 

 

Wykonanie:

Ubić białka, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  i dodać do reszty.

Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tarta, wylać do niej ciasto.

Piec.

 

Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, dodać mak (wcześniej wypłukać i 3 x zmielić). Dodać mąkę, cynamon, sodę, kakao, zapach migdałowy. Wszystko wymieszać z ubitą pianą.

 

Ciasto piec w formie jak na biszkopt - wyłożonej pergaminem.

Utrzeć masło (robimy krem) dodawać po 1 jaja ubite z cukrem na parze, kakao (wcześniej rozmieszane w odrobinie mleka), cukier waniliowy i spirytus (w wersji dla dorosłych naturalnie)

 

Biszkopt przekroić na dwie części, na pierwszej ułożyć połowę kremu, następnie makowe ciasto, znowu warstwę kremu i drugą część ciasta. Cały placek obłożyć kremem i udekorować :)

Komentarze

Ciasto piekę od 10 lat. Jest przepyszne. Przekonali się do niego nawet ci, co nie przepadają za makiem:)

dodany: 2015-05-21 11:05:54, przez: Aga

Juz stracilam nadzieje,ze kiedykolwiek znajde ten przepis. Jakies 8 lat temu upieklam takiego mazura, ze az cala rodzina robila zdjecia! trzeba przyznac, ze ilosc jajek w przpisie troche przeraza, ale warto!

dodany: 2009-04-06 22:36:31, przez: Julka

...

dodany: 2009-03-30 09:27:14, przez: ola

szachownica cudo

dodany: 2008-11-30 12:49:28, przez: Marta

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć