Warszawa

Ciasto Świąteczne

Ciasto Świąteczne

Wymaga odrobiny cierpliwości ale warto! Pycha!

 

Składniki:

Ciasto:

 

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 1 margaryna Kasia
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 cukier puder
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suchego maku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
  • olejek migdałowy (kilka kropel)
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich (posiekanych)
  • powidło śliwkowe (1/2 słoika) 4-5 łyżek / 2 duże jabłka (szara reneta)

 

Ciasto wierzchnie:

  • 3 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 orzechów mielonych
  • 1 1/2 bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

 

Ciasto:

Margarynę ucieramy do białości, dodajemy cukier puder oraz waniliowy. Nadal ucierając, wbijamy po 1 żółtku. Kiedy składniki są połączone, wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy łyżki dokładnie delikatnie łączymy z ciastem.

 

I część - dokładamy płaską łyżkę mąki

 

II część - wsypujemy suchy mak i dodajemy parę kropli olejku migdałowego i delikatnie mieszamy

 

III część - dodajemy stopiony i schłodzony miód, śmietanę, cynamon, przyprawę do piernika i lekko mieszamy

 

IV część - dodajemy kakao i mieszamy

 

 

Wykonanie:

 

Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blachę (dużą), nakładamy łyżkę ciasta, każde na przemian.

Następnie posypujemy ciasto rodzynkami (wcześniej sparzonymi i odsączonymi) oraz posiekanymi orzechami. Cały wierzch ciasta ostrożnie posmarować powidłem i układać starte na grubej tarce jabłka i tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 - 200 stopni.

Po tym czasie na gorące ciasto wylewamy biszkopt orzechowy (wierzchnie ciasto) równomiernie go rozprowadzając i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min.

 

Wykonanie ciasta wierzchniego (biszkopt orzechowy):

Oddzielamy żółtka jaj od białek, białka ubijamy na sztywną pianę i wsypać cukier, nadal ubijać, dodajemy po 1 żółtku. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy, bułkę tartą wymieszaną z proszkiem.

 

Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na gorące ciasto (na górne ciasto)

 

Smacznego!

 

 

Komentarze

nie wiem ale przepis długi

dodany: 2009-12-23 14:23:47, przez: polaaa

Ciasto ciekawe,tylko nie wiadomo ile trzeba użyć bułki tartej do ciasta wierzchniego,bo jest napisane 1 1/2 bułki tartej.Ale czego łyżki,szklanki?

dodany: 2009-04-02 14:18:47, przez: Kamila

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć