Warszawa

Karnawałowe wiatraczki

Karnawałowe wiatraczki

Składniki:

 

  • mąka 25 dag
  • żółtka 3 szt
  • śmietana 4 łyżki
  • spirytus 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 


Z podanych składników zagnieść ciasto. Jak już będzie odchodzić od ręki i stanie się elastyczne, bić wałkiem ciasto około 10 minut. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto cieniutko rozwałkować, ciąć radełkiem kwadraty 5x5 cm. Nacinać na rogach i sklejać wiatraczki.

 

 

Smażyć na rozgrzanym oleju z 2 stron, odsączyć na papierowych serwetkach, posypać cukrem pudrem.

 

mama Ewa

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć