Warszawa

Tort lalka

Tort lalka

Trzeba upiec 3 biszkopty:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • do kakaowego ciasta 1 łyżka kakao

 

1 biszkopt upiec w metalowej misce
1 biszkopt kakaowy
1 biszkopt normalny

Porcja podana jest na biszkopty w małej tortownicy.


Masa:

  • 1 masa do tortów waniliowa
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 słoik nutelli ze śliwek własnej roboty lub kupna
  • masa cukrowa
  • 5 dag.margaryny
  • 10 dag.maki
  • 100 ml.wody
  • 0,5 kg.cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • barwniki
  • cytryna
  • oraz lalka, bez nóg i bez ubrania


Z podanych składników upiec ciasta. Po wystudzeniu przekroić każdy na 3 krążki. Zrobić masę z przepisu na opakowaniu. Przekładać nasączone herbatą z cytryną i smarować na przemian raz masą, a raz nutellą. Na koniec po złożeniu posmarować całość masłem i wystawić na jakiś czas w chłodne miejsce. Teraz najlepiej np. na balkon. W tym czasie zrobić masę cukrową.


Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę i mieszać aż się zrobi kluska, ostudzić, wystudzoną masę zagniatać z cukrem pudrem aż zrobi się plastyczna, dodać kilka kropli olejku i ponownie zagnieść. Na koniec podzielić i dodać odpowiednie barwniki.


Masę rozwałkować między folią podsypując cukrem pudrem. Udekorować wedle uznania i własnych pomysłów. Na wierzch włożyć lalkę ubraną w ubranie z masy cukrowej.

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć