Warszawa

Hiszpańskie pączki

Hiszpańskie pączki

Przepis na puszyste hiszpańskie pączki

 

Składniki:

  • jajka 6 szt
  • żółtka 4 szt
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • mąka pszenna 40 dag
  • sól 1 szczypta
  • woda 1/2 l
  • masło 20 dag
  • olej 1l

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, najlepiej drewnianym wałkiem. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 10X10 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Zimne pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

mama Ewa

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć