Składniki (podane niżej miary są przybliżone):
Polewa:
Sok z połówki cytryny, kopiata łyżka stołowa ciemnego cukru trzcinowego
Pergamin do pieczenia i pędzelek do posmarowania polewą
Przygotowanie:
Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, oba żółtka i rozdrobnioną margarynę oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto (jeśli zbyt lepi się do rąk dodać mąki, a jeśli wychodzi za suche kapnąć trochę wody), schłodzić je w lodówce 15 do 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty. Można użyć do tego szklanki i foremek, w ten sposób uzyskamy ciastka z dziurką i małe ciasteczka różnych kształtów (jak na zdjęciu).
Ciasteczka ułożyć na pergaminie i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku od 15 do 30 minut. W tym czasie do wyciśniętego z cytryny soku należy dodać ciemny cukier i całość zagotować i pogotować około 5 minut. Kiedy ciasteczka się upieką i trochę ostygną należy posmarować je polewą za pomocą szerokiego pędzelka (do skończenia polewy, a więc być może dwa lub trzy razy). W ten sposób uzyskamy piękny, połyskujący brązowawy kolor i ciekawy, delikatnie kwaskowy smak.
Wykrawanie i malowanie ciasteczek zapewnia świetną zabawę dla dzieciaków, a upieczone serduszka, gwiazdki i dzwonki znikają niepostrzeżenie.
Smacznego!
Komentarze
super
dodany: 2008-12-15 16:03:11, przez: ewelina
ładny
dodany: 2008-12-15 13:46:49, przez: marysia