Warszawa

Paluszki wiedźmy

Paluszki wiedźmy

Składniki:

 

  • miękkie masło lub margaryna 225g
  • cukier puder 3/4 szkl
  • jajko 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • zapach migdałowy 1 łyżeczka
  • mąka 2 i 2/3 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • obrane migdały 3/4 szkl


Lukier:


  • cukier puder 1/2 szkl
  • sok z cytryny
  • barwnik czerwony


Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców, na końcu wciskając migdał przecięty na pół w miejsce paznokcia.


Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.
Zrobić lukier z soku z cytryny, cukru pudru i czerwonego barwnika.
Po wystudzeniu pomalować paznokcie czerwonym lukrem.

 

 

 

mama Ewa

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć