Warszawa

Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

Składniki

Ciasto:

  • 35 dkg mąki,
  • jajo,
  • około 150 ml wody,
  • sól.

Nadzienie:

  • 40 dkg wołowiny bez kości,
  • 20 dkg włoszczyzny,
  • 8 dkg słoniny,
  • 8 dkg cebuli,
  • 0,5 bułki czerstwej,
  • żółtko,
  • 2 dkg tłuszczu do gotowania,
  • sól,
  • pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia

Mięso umyć, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z przestudzonym mięsem. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z przygotowanym mięsem, żółtkiem, doprawić. Dalej przygotowywać jak uszka z grzybami.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć