Składniki:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:2 (ryż: woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos:
Ocet ryżowy mieszamy z solą i cukrem podgrzewając. Nie dopuszczamy do zagotowania. Następnie ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Łososia kroimy w paski. Na macie rozkładamy nori, a następnie bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Obkładamy nori ryżem zostawiając około 1/4 nori bez ryżu.
Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę i ogórek. Posypujemy sezamem, możemy dodać natkę pietruszki. Zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Następnie kroimy ostrym nożem na 6 części. Układamy. W oddzielnych miseczkach podajemy dodatkowo wasabi i sos sojowy. Jemy pałeczkami (niekoniecznie). Smacznego!
mama Ewa