Warszawa

Sushi

 

Składniki:

  • nori; prasowane algi 3 szt
  • ryż do suhsi 1 szkl
  • ocet ryżowy 3 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • wasabi 1 łyżeczka
  • sos sojowy 2 - 3 łyżki
  • ogórek zielony 1 szt
  • łosoś wędzony
  • sezam 1 łyżka
  • natka pietruszki

 

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:2 (ryż: woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

 

 

Sos:

Ocet ryżowy mieszamy z solą i cukrem podgrzewając. Nie dopuszczamy do zagotowania. Następnie ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Łososia kroimy w paski. Na macie rozkładamy nori, a następnie bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Obkładamy nori ryżem zostawiając około 1/4 nori bez ryżu.

 

Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę i ogórek. Posypujemy sezamem, możemy dodać natkę pietruszki. Zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Następnie kroimy ostrym nożem na 6 części. Układamy. W oddzielnych miseczkach podajemy dodatkowo wasabi i sos sojowy. Jemy pałeczkami (niekoniecznie). Smacznego!

 

mama Ewa

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć