Warszawa

Różowy chłodnik z zielonym czosnkiem i jajkiem

Różowy chłodnik z zielonym czosnkiem i jajkiem

Polecam na ciepłe dni smaczny, niskokaloryczny.

 

Składniki:

  • 3 łyżki barszcz czerwony Winiary
  • 1 litr kefir,
  • 1 szt jogurt naturalny
  • 2 szt ogórek zielony,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • zielony czosnek,
  • pieprz
  • koperek,
  • pietruszka zielona

 

W dużej misce mieszamy z sobą kefir i jogurt naturalny. 3 łyżki barszczu w proszku rozpuszczamy w 1/2 gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i chłodzimy. Zimny barszcz dodajemy do kefiru i jogurtu, po czym mieszamy. Koperek, natkę i zielony czosnek siekamy, dodajemy do miski. Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce (duże oczka) i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo. Chłodzimy w lodówce ok 1 godziny.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć