Warszawa

Oliwkowy tuńczyk

Oliwkowy tuńczyk

Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania.

 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju (200g)
  • 20 zielonych hiszpańskich oliwek
  • ¼ cebulki dymki (opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu

 

Opis:
Posiekaj oliwki, cebulkę i szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstałą pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi. 

 

Smacznego!

 

Hiszpańskie oliwki

Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć