Przepis na zupę polecam na chłodne dni i w takcie infekcji. Paluchy sezamowe jako dodatek do zupy to doskonałe źródło wapnia oraz cynku, wit. E i wysokonienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki:
500g miąższu z dyni:
Na oliwie i maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać dynię i marchewkę pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dodać curry i przyprawy. Zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Zmiksować dodając mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem, posypać pestkami dyni.
Paluchy sezamowe:
Połączyć wodę z drożdżami i miodem i odstawić na 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Uformowane paluszki piec w temp. 200 C do zarumienienia.
Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.
Dynia jest bardzo odżywczym produktem, który może być podawany jako pierwszy posiłek dzieciom. Zawiera dużą zawartość karotenu, witaminy C i witaminy z grupy B. Jest zasobna w składniki mineralne, głównie wapń, magnez, żelazo, fosfor. Przepis na zupę polecam na chłodne dni i w takcie infekcji. Paluchy sezamowe jako dodatek do zupy to doskonałe źródło wapnia oraz cynku, wit. E i wysokonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest bardzo bogatym źródłem białka. Zawiera go prawie 10 razy więcej niż mleko krowie.
Emilia Lorenc
Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.
Emilia Lorenc – pomysłodawczyni projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.
Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.