Warszawa

Pasta z białej fasoli z warzywami

Pasta z białej fasoli z warzywami

Dzięki pieczeniu warzyw w piekarniku wydobyta zostanie naturalna słodycz, dzięki temu stanie się to jedną z ulubionych past dzieci.

 

Składniki:

 

  • 1 marchew, pietruszka, cebula
  • kawałek selera
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kapusty kiszonej
  • majeranek, tymianek, pieprz, sól

 

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę pokroić i włożyć do piekarnika na ok. 20 min. Ugotowaną fasolę zmiksować na gładko z upieczonymi warzywami i namoczonymi płatkami. Dodać kiszoną kapustę i przyprawy. Wymieszać.

 

Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.

 

 

Pożywna pasta bogata w łatwo przyswajalne białko z fasoli, które ma dużą zawartość lizyny, z którą to organizm produkuje karnitynę. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Cała pasta jest bogactwem witamin i mikroelementów z warzyw i płatków owsianych. Dzięki pieczeniu warzyw w piekarniku wydobyta zostanie naturalna słodycz, dzięki temu stanie się to jedną z ulubionych past dzieci. Polecam z pieczywem z pełnego ziarna lub chlebem orkiszowym.

Emilia Lorenc

 

 

Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.

 

 

Emilia Lorenc – pomysłodawczyni  projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.

Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć