Dzięki pieczeniu warzyw w piekarniku wydobyta zostanie naturalna słodycz, dzięki temu stanie się to jedną z ulubionych past dzieci.
Składniki:
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę pokroić i włożyć do piekarnika na ok. 20 min. Ugotowaną fasolę zmiksować na gładko z upieczonymi warzywami i namoczonymi płatkami. Dodać kiszoną kapustę i przyprawy. Wymieszać.
Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.
Pożywna pasta bogata w łatwo przyswajalne białko z fasoli, które ma dużą zawartość lizyny, z którą to organizm produkuje karnitynę. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Cała pasta jest bogactwem witamin i mikroelementów z warzyw i płatków owsianych. Dzięki pieczeniu warzyw w piekarniku wydobyta zostanie naturalna słodycz, dzięki temu stanie się to jedną z ulubionych past dzieci. Polecam z pieczywem z pełnego ziarna lub chlebem orkiszowym.
Emilia Lorenc
Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.
Emilia Lorenc – pomysłodawczyni projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.
Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.