Warszawa

Mazurek

Mazurek

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 wafel tortowy.


Masa pomarańczowa:

  • 50 dag cukru,
  • otarta skórka i sok z 2 pomarańczy,
  • 10 dag mielonych migdałów,
  • dżem pomarańczowy.


Wykonanie:

Przygotuj kruche ciasto: mąkę, żółtka, kawałki masła i cukier zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj, schłodż 50 minut. Rozwałkuj, piecz 25 min w temp 200 stopni C.

Sok pomarańczowy, 3/4 szklanki wody i cukier gotuj 8 minut. Do syropu wsyp migdały, wymieszaj. Wafel posmaruj dżemem. Przykryj ciastem, posmaruj masą pomarańczową, udekoruj.

I gotowe, można podawać naszym małym łakomczuszkom i jak to mówi moja córeczka; Brzusio mówi pyszne...

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć