Składniki:
Przygotowanie:
Brukselkę starannie oczyść z uszkodzonych liści, opłucz. Przełóż do garnka. Zalej lekko posolonym wrzątkiem, tak aby była przykryta. Gotuj bez przykrycia przez 10-15 minut. Odcedź, wywar zachowaj. Jarzynkę przestudź. Dolej do niej szklankę wywaru. Całość zmiksuj na gładko. Żółty ser zetrzyj na grubej tarce. Bulion zagotuj. Pure z brukselki wymieszaj z gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia. Dołóż starty ser. Stale mieszając, podgrzewaj na małym płomieniu, aż ser się całkowicie rozpuści. Żółtka energicznie roztrzep widelcem. Wymieszaj ze śmietaną. Wlej do zupy, ciągle mieszając. Mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Zupę przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Papryczkę chilli rozetnij, oczyść z pestek i pokrój w drobną kosteczkę. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp kosteczkami chilli oraz grzankami.