Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, opłucz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, włóż do piekarnika. Opiekaj 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij, włóż do woreczka foliowego, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne strąki papryki obierz ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoto. Dodaj paprykę i przez chwilę smaż razem. Warzywa zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Pieczywo zrumień na patelni bez tłuszczu, pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, posiekaj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podawaj z grzankami i twarożkiem. Posyp szczypiorkiem.
Komentarze
ciekawe czy ta zupa jest dobra ??? będę dzisiaj robić :)
dodany: 2014-05-17 11:19:39, przez: lodo