Warszawa

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Olej lniany i śledzie to bomba kwasów omega-3. Aby przygotować to danie należy śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Cebule pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn...

 

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych solonych,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 4-5 cebul,
  • 10 łyżek octu winnego,
  • sok z cytryny,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 listków liści laurowych,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 6 łyżeczek musztardy ziarnistej,
  • 1 szklanka mleka do namoczenia

 

Przygotowanie:

 

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Cebule pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny oraz octem, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce na dwa dni.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)