Warszawa

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Olej lniany i śledzie to bomba kwasów omega-3. Aby przygotować to danie należy śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Cebule pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn...

 

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych solonych,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 4-5 cebul,
  • 10 łyżek octu winnego,
  • sok z cytryny,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 listków liści laurowych,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 6 łyżeczek musztardy ziarnistej,
  • 1 szklanka mleka do namoczenia

 

Przygotowanie:

 

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Cebule pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny oraz octem, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce na dwa dni.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć