Warszawa

Sałatka serowo-jabłkowa

Sałatka serowo-jabłkowa

Składniki:

 

  • puszka kukurydzy,
  • papryka czerwona,
  • 30 dag żółtego sera,
  • pół pęczka natki,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu,
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę oczyść z pestek i potnij w niewielką kostkę. Żółty ser pokrój na kawałeczki. Natkę posiekaj. Jabłka razem ze skórką pokrój w plasterki, wytnij środek z pestkami. Miąższ skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

Przygotuj sos do sałatki: majonez wymieszaj ze śmietaną i natką. Przypraw odrobiną soku cytrynowego. W salaterce wymieszaj pokrojony ser z kukurydzą i papryką. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sosem majonezowym, dobrze wymieszaj.

Plasterki jabłek przełóż przygotowaną sałatką. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę natką.

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć