Warszawa

Las choinek

Las choinek

Składniki:

 

  • 3 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 łyżki dżemu,
  • 2.5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 3/4 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170 stopni. Białko ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Chwilę ubijać. Dodać dżem, olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, proszek. Dodawać łyżką do ubitych jajek na przemian z mlekiem. Ciasto wylać na wyłożone pergaminem dwie największe blachy do pieczenia (ciasta musi być cienka warstwa). Piec około 30 minut. Po wystudzeniu zdjąć papier i wykrawać foremkami w kształcie gwiazdki (od największej do najmniejszej). Gwiazdki przekładać dżemem od największej do najmniejszej tak, aby powstała choinka. Ostatnią, najmniejszą gwiazdkę ułożyć pionowo, aby powstał czubek choinki. Wszystkie choinki posypać cukrem pudrem (przez sitko). Udekorować np. jadalnymi perełkami.

 

Smacznego!

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć