Warszawa

Wielkanocna chatka

Przepis nadesłany na konkurs " Smakołyk Malucha"

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników


Dodatkowo:

  • cukier puder do zrobienia lukru
  • do zabarwienia lukru: ja używam spożywczych barwników do wielkanocnych pisanek ale może też być kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą). Mieszam je wtedy z cukrem pudrem.
  • cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku
  • oś do ozdoby np.: kolorowe posypki, małe, kolorowe galaretki, orzechy, wiórki kokosowe, kolorowa skórka pomarańczowa, kandyzowane wisienki itp. itd.

 

CIASTO PIERNIKOWE:

  1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
  2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  3. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
  4. Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i dopiero wycinać.
  5. Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem).
  6. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.
  7. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).


WYKONANIE:

  1. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Dach można posypać wiórkami kokosowymi, tak by wygladały jak śnieg.
  2. Gdy lukier dobrze zastygnie (najlepiej następnego dnia) z ok. 5 łyżeczek cukru robimy karmel tzn. na suchej patelni podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieke i się skarmelizuje. Karmelu używamy jak kleju- smarujemy nim boki ścinaek i składamy domek. Gdy karmel zacznie twardnieć, można go ponownie lekko podgrzać.
  3. Nie polecam sklejać ścianek lukrem, bo jest to praktycznie niemożliwe (a napewno nie na moją cierpliwość, chciałam już sięgnąć po jakiś klej typu Poxipol czy coś takiego) i łatwo się rozpada, podczas gdy karmel jest solidnym i bardzo trwałym "cementem". Karmelem też przyklejam do domku kandyzowane owoce, galaretki i innego rodzaju elementy- próbowałam lukrem ale łatwo odpadają.jest na święta i wigilijne i wielkanocne zależy jak ozdobicie


 

 

1/1
1/1

Komentarze

Ja z takiego ciasta piekę szopkę na Boże Narodzenie,dzieci uwielbiają mi pomagać! A twarde ciasto mięknie po ok. tygodniu.

dodany: 2008-12-15 22:30:12, przez: aga

nie dobra ola ma racje ze jest twarda rozłazi się i było tylko tekie jakieś złe ta taka polewa za słodka moim rodzicom nie smakowało do herbaty

dodany: 2008-03-28 13:19:49, przez: Elizabeth

Jak już pisałam przy jednej chatce, pomysł jest dobry , ale żeby chatka stała musi być twarde ciasto - czyli NIE SMACZNE..;/

dodany: 2008-03-23 14:48:24, przez: Olusia

hehehe ale babka. Kto by ja zjadł w całości hehehehehe ;*;*;* ;*:*:*:*

dodany: 2008-02-27 20:38:37, przez: magda 14 LAT

Wielkanocna chatka jest bardzo dobra i bardzo ładna tylko siąść i jeść ! pyszne danie !!! przesyłam wszystkim

dodany: 2008-02-27 20:25:01, przez: magda 14 LAT

ciekawe jak by to zjedli nie

dodany: 2008-01-25 17:44:20, przez: Hania

durna to nie slowo dla dzieci wiec sie opanj DZIECKO moze komus sie on podoba i napewno ktos sie staral aby ja zrobic

dodany: 2007-11-22 09:19:36, przez: mama

jaka ty jesteś durna... chatka przeceiż jest do zjedzenia...

dodany: 2007-09-08 13:22:06, przez: dziecko

Ciekawe, kto w tej chatce zamieszka, ale i tak nie ma sensu, bo ktoś od razu ją zje.

dodany: 2007-06-28 20:54:20, przez: Mania

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć