Przepis nadesłany na konkurs " Smakołyk Malucha"
Składniki:
-
1/2 kg mąki
-
po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
-
12 dag margaryny
-
1 jajko
-
1 łyżeczka sody
-
szczypta soli
-
1 opakowanie przyprawy do pierników
Dodatkowo:
-
cukier puder do zrobienia lukru
-
do zabarwienia lukru: ja używam spożywczych barwników do wielkanocnych pisanek ale może też być kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą). Mieszam je wtedy z cukrem pudrem.
-
cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku
-
oś do ozdoby np.: kolorowe posypki, małe, kolorowe galaretki, orzechy, wiórki kokosowe, kolorowa skórka pomarańczowa, kandyzowane wisienki itp. itd.
CIASTO PIERNIKOWE:
-
Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
-
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
-
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
-
Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i dopiero wycinać.
-
Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem).
-
Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.
-
Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
WYKONANIE:
-
Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Dach można posypać wiórkami kokosowymi, tak by wygladały jak śnieg.
-
Gdy lukier dobrze zastygnie (najlepiej następnego dnia) z ok. 5 łyżeczek cukru robimy karmel tzn. na suchej patelni podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieke i się skarmelizuje. Karmelu używamy jak kleju- smarujemy nim boki ścinaek i składamy domek. Gdy karmel zacznie twardnieć, można go ponownie lekko podgrzać.
-
Nie polecam sklejać ścianek lukrem, bo jest to praktycznie niemożliwe (a napewno nie na moją cierpliwość, chciałam już sięgnąć po jakiś klej typu Poxipol czy coś takiego) i łatwo się rozpada, podczas gdy karmel jest solidnym i bardzo trwałym "cementem". Karmelem też przyklejam do domku kandyzowane owoce, galaretki i innego rodzaju elementy- próbowałam lukrem ale łatwo odpadają.jest na święta i wigilijne i wielkanocne zależy jak ozdobicie
Komentarze
Ja z takiego ciasta piekę szopkę na Boże Narodzenie,dzieci uwielbiają mi pomagać! A twarde ciasto mięknie po ok. tygodniu.
dodany: 2008-12-15 22:30:12, przez: aga
nie dobra ola ma racje ze jest twarda rozłazi się i było tylko tekie jakieś złe ta taka polewa za słodka moim rodzicom nie smakowało do herbaty
dodany: 2008-03-28 13:19:49, przez: Elizabeth
Jak już pisałam przy jednej chatce, pomysł jest dobry , ale żeby chatka stała musi być twarde ciasto - czyli NIE SMACZNE..;/
dodany: 2008-03-23 14:48:24, przez: Olusia
hehehe ale babka. Kto by ja zjadł w całości hehehehehe ;*;*;* ;*:*:*:*
dodany: 2008-02-27 20:38:37, przez: magda 14 LAT
Wielkanocna chatka jest bardzo dobra i bardzo ładna tylko siąść i jeść ! pyszne danie !!! przesyłam wszystkim
dodany: 2008-02-27 20:25:01, przez: magda 14 LAT
ciekawe jak by to zjedli nie
dodany: 2008-01-25 17:44:20, przez: Hania
durna to nie slowo dla dzieci wiec sie opanj DZIECKO moze komus sie on podoba i napewno ktos sie staral aby ja zrobic
dodany: 2007-11-22 09:19:36, przez: mama
jaka ty jesteś durna... chatka przeceiż jest do zjedzenia...
dodany: 2007-09-08 13:22:06, przez: dziecko
Ciekawe, kto w tej chatce zamieszka, ale i tak nie ma sensu, bo ktoś od razu ją zje.
dodany: 2007-06-28 20:54:20, przez: Mania