Warszawa

Ciasteczka z gwiazdkowym okienkiem

Ciasteczka z gwiazdkowym okienkiem

Na 12 podwójnych ciastek potrzebne będą:

 

  • 250 g mąki,
  • żółtko surowe,
  • żółtko gotowane,
  • 125 g masła roślinnego,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny

 

Do dekoracji:

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 40 g białej czekolady,
  • 26 łyżeczek dżemu morelowego,
  • 4 łyżki złotych perełek do dekoracji ciast

 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę wymieszać z solą, cukrem, przetartym przez sitko gotowanym żółtkiem i skórką cytrynową. Posiekać z masłem, dodać surowe żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać ciastka. W połowie ciastek zrobić dziurkę na dżem małą foremką lub kieliszkiem. Piec w 200 stopniach przez 10 minut.

 

Na ostygnięte ciastka wyłożyć dżem - po 1 łyżeczce na każde ciastko (jeśli w dżemie są kawałki owoców, miksujemy go). Nakryć ciastkami z „okienkami”, w które też nakładamy po 1 łyżeczce dżemu. Ucieramy składniki lukru, smarujemy nim ciastka. Zostawiamy do zastygnięcia.

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Nalewamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (z końcówką o małej średnicy). Robimy cienkie paseczki na lukrze. Na koniec przyklejamy perełki, lekko dociskając do lukru.

 

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć