Warszawa

Sałatka z ryżem i żurawiną

Sałatka z ryżem i żurawiną

Składniki:

  • 2 torebki ryżu,
  • pół szklanki żurawin,
  • cebula,
  • ½ łodygi selera naciowego,
  • 200g drobiu,
  • ½ orzechów włoskich,
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

 

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • zmiażdżony ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cukier lub miód do smaku

 

Przygotowanie:

 

Ryż ugotować, przelać wodą i ostudzić. Drób ugotować lub upiec, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Cebulę, seler, orzechy i natkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać w salaterce. Część żurawiny przetrzeć przez sito i dodać do sosu, resztę wrzucić do sałatki. Składniki sałatki dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć