Śląsk

Sałatka z ryżem i żurawiną

Sałatka z ryżem i żurawiną

Składniki:

  • 2 torebki ryżu,
  • pół szklanki żurawin,
  • cebula,
  • ½ łodygi selera naciowego,
  • 200g drobiu,
  • ½ orzechów włoskich,
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

 

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • zmiażdżony ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cukier lub miód do smaku

 

Przygotowanie:

 

Ryż ugotować, przelać wodą i ostudzić. Drób ugotować lub upiec, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Cebulę, seler, orzechy i natkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać w salaterce. Część żurawiny przetrzeć przez sito i dodać do sosu, resztę wrzucić do sałatki. Składniki sałatki dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)