Warszawa

Pomidory z ryżem i tuńczykiem

Pomidory z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

 

  • 4 średniej wielkości pomidory,
  • 15 dag ryżu,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju,
  • po pół strąka żółtej i czerwonej papryki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • kubeczek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • pieprz, sól

 

Przygotowanie:

 

  1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ, pozostawiając około 1cm brzeg. Wnętrze pomidorów oprósz solą i pieprzem. Pomidory połóż na talerzu wydrążoną częścią do dołu, aby spłynął z nich sok.
  2. Ryż ugoruj na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ostudź.
  3. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
  4. Tuńczyka odsącz z zalewy lub oleju.
  5. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  6. Jogurt wymieszaj z majonezem.
  7. Do miski włóż ryż, pokrojoną paprykę, ogórki, tuńczyka, szczypiorek, łyżkę sosu jogurtowo-majonezowego i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Pomidory napełnij przygotowaną sałatką. Z wierzchu polej pozostałym sosem jogurtowo-majonezowym. Udekoruj listkami bazylii.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć