Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ, pozostawiając około 1cm brzeg. Wnętrze pomidorów oprósz solą i pieprzem. Pomidory połóż na talerzu wydrążoną częścią do dołu, aby spłynął z nich sok.
Ryż ugoruj na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ostudź.
Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
Tuńczyka odsącz z zalewy lub oleju.
Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Jogurt wymieszaj z majonezem.
Do miski włóż ryż, pokrojoną paprykę, ogórki, tuńczyka, szczypiorek, łyżkę sosu jogurtowo-majonezowego i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory napełnij przygotowaną sałatką. Z wierzchu polej pozostałym sosem jogurtowo-majonezowym. Udekoruj listkami bazylii.