Warszawa

Gazpacho z kozim serem

Gazpacho z kozim serem

Składniki:

 

  • 0,75 kg pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • mały ogórek,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • łyżka listków bazylii,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • łyżka oliwy,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • ser kozi,
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.

 

Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Można dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią, posypać kozim serem. Najlepiej podawać z grzankami.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć