Warszawa

Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne

Składniki ciasto:

 

  • 4 szkl. mąki
  • 250 g masła roślinnego
  • 1/4 litra gęstej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół gałki muszkatołowej
  • łyżka cukru


Składniki farsz:

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2-3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

Farsz: Kapustę ugotować i posiekać. Grzyby ugotować i zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą oraz pieprzem.


Drożdże zasypać łyżką cukru i zostawić na 5-10 minut. Dołożyć pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na placki, na środek położyć farsz, zrobić warkocz i nożem lekko pozaznaczać paszteciki. Piec w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (wierzch można posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą).

 

Smacznego!

 

 

Komentarze

a dlaczego brak tutej jajek t o wyjdzie pewnie twarde

dodany: 2012-12-19 15:02:43, przez: halina

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć