Warszawa

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Składniki:

 

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400g grochu (połówki)
  • 3 cebule
  • listek laurowy
  • ziele angielski
  • pieprz ziarnisty
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Kapustę płuczemy, jeżeli jest bardzo kwaśna, następnie zalewamy wodą, dodajemy listek, ziele, pieprz i gotujemy do miękkości. Groch zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Łączymy kapustę, groch i cebulę. Doprawiamy solą. Można dodać majeranek i pieprz.

 

Komentarze

Uwielbiam kapustę z grochem nie rozumiem zdziwienia poprzedniej osoby dającej komentarz przecież to jedna z dwunastu wigilijnych potraw;)

dodany: 2012-09-16 18:43:49, przez: Gosposia

Na wigilię to pierwsze słyszę, żeby się robiło. A tak poza wigilią, to polecam podsmażyć do tego kosteczki z boczku, tudzież kiełbaski :)

dodany: 2012-04-18 14:16:14, przez: Dżon

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć