Warszawa

Pomidorowa z bazylią i ślimaczkami z naleśników

Pomidorowa z bazylią i ślimaczkami z naleśników

Składniki na zupę:

 

  • 30 dag żeberek
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ małego selera, kawałek pora
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek bazylii


Składniki na naleśniki:

 

  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • olej, sól, pieprz
  • 25 dag twarożku naturalnego


Przygotowanie:


Umyte żeberka wrzuć do garnka. Zalej 1,5 l wody i osól. Obgotuj krótko, zdejmij zbierające się na powierzchni szumowiny. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone w słupki marchewki, pietruszki, seler i pokrojony w talarki por. Gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Wyjmij żeberka. Do wywaru dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę połącz ze śmietaną. Posyp bazylią. Do miski wsyp mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko. Wlej po szklance mleka i wody. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Twarożek dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię. Smaruj naleśniki, zwijaj je w rulony i krój na kawałki. Powstałe ślimaczki nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Podawaj do zupy pomidorowej.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć