Składniki na zupę:
Składniki na naleśniki:
Przygotowanie:
Umyte żeberka wrzuć do garnka. Zalej 1,5 l wody i osól. Obgotuj krótko, zdejmij zbierające się na powierzchni szumowiny. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone w słupki marchewki, pietruszki, seler i pokrojony w talarki por. Gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Wyjmij żeberka. Do wywaru dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę połącz ze śmietaną. Posyp bazylią. Do miski wsyp mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko. Wlej po szklance mleka i wody. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Twarożek dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną bazylię. Smaruj naleśniki, zwijaj je w rulony i krój na kawałki. Powstałe ślimaczki nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Podawaj do zupy pomidorowej.