Warszawa

Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami

Składniki:

 

  • 1 kg ryb słodkowodnych
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Ryby spraw, umyj, wytnij filety i pokrój je w kostkę. Skórę, ości oraz kawałki mięsa pozostałe po filetowaniu przełóż do garnka. Zalej 7-8 szklankami wody. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj 45 minut.
  2. Obierz warzywa. Cebulę i ziemniaki pokrój w plasterki, marchewkę i pietruszkę na kawałki, a czosnek posiekaj.  
  3. Wywar przecedź. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Warzywa zalej wywarem i gotuj 10 minut. Gdy będą już w połowie miękkie, dodaj filety i gotuj około 15 minut.
  4. Pomidory pokrój na kawałki. Dodaj do zupy pod koniec gotowania wraz z koncentratem pomidorowym. Przypraw solą oraz pieprzem.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć