Warszawa

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Składniki:

 

  • Grzybki
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka gorczycy
  • Pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Zalewa: wszystkie składniki zalewy, oprócz octu zagotować. Dopiero wtedy dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia, aby przestygła.
  2. Grzybki oczyścić, dobrze umyć, wrzucić do gotującej się wody. Gotować minutę. Odcedzić.
  3. Znowu wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić.
  4. Grzybki wkładać do słoiczków do ¾ wysokości, wlać zalewę. Końcem łyżeczki wymieszać dobrze grzybki z zalewą.
  5. Zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć