Warszawa

Śledzie po kaszubsku na słodko

Śledzie po kaszubsku na słodko

Składniki:

 

  • 500g śledzi w oleju
  • 4 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 0,5 szklanki posiekanych śliwek kalifornijskich, suszonych
  • 0,5 szklanki posiekanych grzybków w occie
  • Garść rodzynek
  • Majeranek
  • Pieprz, sól

 

Przygotowanie:

 

  1. Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w pióra cebulę i zeszklić.
  2. Dorzucić śliwki, rodzynki i smażyć około 10 minut.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 5-10 minut.
  4. Gdy masa wystygnie, wrzucić do niej grzybki, śledzie pokrojone w słupki i wszystko dokładnie wymieszać. Można lekko posolić.
  5. Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.

 

Najlepiej smakują po kilku dniach.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć