Warszawa

Śledzie z jabłkiem, porem i bakaliami

Śledzie z jabłkiem, porem i bakaliami

Składniki:

 

  • 8 filetów ze śledzia w oleju (ok. 400 g)
  • por
  • duże soczyste jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki grubo pokrojonych blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18 proc.)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • kolorowy pieprz

 

Przygotowanie:

  1.  
  2. Śledzie odsącz, pokrój na kawałki.
  3. Jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
  4. Por pokrój na cienkie plasterki, rodzynki sparz.
  5. Majonez połącz ze śmietaną, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli.
  6. Śledzie wymieszaj z migdałami, rodzynkami, jabłkiem i porem (po kilka składników zostaw do dekoracji).
  7. Następnie  polej sosem i udekoruj odłożonymi składnikami.
  8. Przed podaniem schłodź i posyp świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć