Warszawa

Sałatka z pora i orzechów

Sałatka z pora i orzechów

Składniki:

 

  • Por
  • Po 10 dag orzechów włoskich i laskowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 jajka
  • 10 dag ementalera
  • 6 łyżek majonezu
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Natka do dekoracji
  • Kilka ziarenek czerwonego pieprzu do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

  1. Orzechy grubo posiekać, następnie prażyć na suchej patelni, aż będą rumiane. Zdjąć z patelni, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać.
  2. Por oczyścić z zewnętrznych liści, odciąć korzonki oraz przyciąć ciemnozielone końce liści. Przekroić  wzdłuż i wypłukać dokładnie z resztek piasku. Osączyć i pokroić w cienkie talarki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z orzechami. Dodać ementaler pokrojony w małe słupki.
  3. Jajka pokroić w kostkę, dodać do sałatki, doprawić całość solą oraz pieprzem do smaku. Polać majonezem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać sałatkę uprażonymi na złoto płatkami migdałowymi. Udekorować natką i czerwonym pieprzem.

 

Smacznego!

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć