Warszawa

Pomarańczowe udka

Pomarańczowe udka

Składniki:

 

  • 4 udka
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Udka opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, utrzeć na pastę z oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu, natrzeć nią mięso. Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Z jednej otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą pomarańczę pokroić na ćwiartki. Dżem wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową, imbirem oraz miodem. Połową tak przygotowanej pasty posmarować udka ułożone w naczyniu do zapiekania i obłożyć plasterkami pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na 20 minut. Po tym czasie mięso posmarować pozostałą pastą, obłożyć ćwiartkami drugiej pomarańczy i piec jeszcze 30 minut.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć