aa
aNauczycielu! Zgłoś swoją szkołę do BaśnioBOJU!

Warszawa

Pomarańczowe udka

Pomarańczowe udka

a

Składniki:

 

  • 4 udka
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Udka opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, utrzeć na pastę z oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu, natrzeć nią mięso. Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Z jednej otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą pomarańczę pokroić na ćwiartki. Dżem wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową, imbirem oraz miodem. Połową tak przygotowanej pasty posmarować udka ułożone w naczyniu do zapiekania i obłożyć plasterkami pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na 20 minut. Po tym czasie mięso posmarować pozostałą pastą, obłożyć ćwiartkami drugiej pomarańczy i piec jeszcze 30 minut.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)