Warszawa

Tort piernikowy

SKŁADNIKI:

 

1. Ciasto

  • 8 łyżek miodu
  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

 

2. Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 15 dag cukru
  • 25 dag masła
  • powidła lub marmolada, posiekane orzechy włoskie do dekoracji

 

3. Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Składniki ciasta wyrób mikserem na jednolitą masę. Wstaw do lodówki na noc. Podziel na 4 części i każdą oddzielnie upiecz w tortownicy przez ok. 30 minut w 180oC. Po wyjęciu, schłódź.

 

Zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę, dodaj cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło ucieraj dodając po łyżce ugotowanej kaszy.

 

Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu.

Krążki ciasta przekładaj na przemian powidłami i kremem. Gotowy tort lekko dociśnij. Na wierzchu  rozsmaruj polewę czekoladową. Tort podawaj mocno schłodzony.

 

 

 

Komentarze

Bardzo dobre i proste do zrobienia,np zamiast tradycyjnego piernika,przetestowałam:) i polecam

dodany: 2012-12-11 14:02:49, przez: BOo

ten placek jest latwy i szybki do zrobienia

dodany: 2012-11-18 09:43:58, przez: zuzia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć