Warszawa

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Składniki:

 

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • średnia marchewka,
  • 10 dag masła,
  • po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżka oleju,
  • pieprz, sól

 

Przygotowanie:

 

  1. Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.
  2. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i chwilę przesmaż na oleju.
  3. Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do rondla, dodaj podsmażoną marchewkę i zalej taką ilością gorącej wody, żeby kapusta była całkowicie przykryta.
  4. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i około 30 minut gotuj bez przykrycia.
  5. Namoczone grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły i wlej je razem z wywarem do kapusty. Gotuj razem aż grzyby i kapusta będą miękkie.
  6. Z kapusty odparuj nadmiar płynu. Następnie wlej do niej stopione i lekko przyrumienione masło. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę wymieszaj i na małym ogniu duś jeszcze przez chwilę.
  7. Podawaj na gorąco.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć