Warszawa

Wigilijna zupa migdałowa

Wigilijna zupa migdałowa

Składniki:

 

  • pół szklanki ryżu,
  • 15-20 dag migdałów,
  • 5 szklanek mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • garść rodzynek,
  • szczypta soli i cynamonu,
  • 2-3 krople olejku migdałowego,
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych,
  • skórka ścięta z pomarańczy

 

Sposób przyrządzania:

 

  1. Ryż ugotuj na sypko.
  2. Migdały sparz, obierz ze skórki, wysusz w piekarniku i zmiel.
  3. Rodzynki opłucz i odsącz.
  4. Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia i po dosypaniu migdałów i rodzynek gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dopraw szczyptą soli i cynamonu.
  5. Następnie połącz zupę z ugotowanym ryżem, wlej kilka kropli olejku migdałowego.
  6. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  7. Zupę posyp uprażonymi płatkami i skórką z pomarańczy.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć