Warszawa

Kruche ciasteczka korzenne na choinkę

Kruche ciasteczka korzenne na choinkę

Przepis:

 

Na 25 ciasteczek

  • 250 g mąki
  • żółtko surowe
  • żółtko gotowane
  • 125 g masła roślinnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu


Dekoracja


Lukier biały

  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany


Lukier różowy

  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka czerwonego soku, np. z owocu granatu


1/2 opakowania białych i różowych perełek do dekoracji ciast

Mąkę wymieszać z solą, cukrem, przetartym przez sitko żółtkiem, kakao i przyprawami. Posiekać z masłem, dodać surowe żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać ciastka. Końcówką od skrzydełka miksera zrobić dziurki na przeciągnięcie wstążki. Piec w 200 st. przez 10 minut. Jeśli dziurki się „zarosły”, znów poprawiamy końcówką póki ciasteczka są jeszcze ciepłe. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mieszamy składniki lukrów. Powinny być dość gęste.

Połowę ciastek smarujemy białym lukrem i układamy różowe perełki. Drugą połowę smarujemy lukrem różowym i układamy białe perełki.

Przy pomocy wykałaczki przeciągamy wstążkę.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć