Warszawa

Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Składniki:

 

  • 1/4 torebki mąki (nawet 1/3),
  • 0,5 margaryny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka śmietany


Margaryna musi być miękka. Po zmieszaniu składników może okazać się, że ciasto jest za rzadkie, wtedy należy dosypywać mąki, aż ciasto przestanie się bardzo lepić i przyjmie gładką fakturę. Następnie wstawić masę na chwile do lodówki, aby lekko stwardniała margaryna.

Ciasto wałkować na cienko, szklanką wycinać koła i wkładać do metalowych, karbowanych foremek. W tym czasie należy przygotować skórkę z odparzonych migdałów - pokroić je na pół.

Na wyłożoną ciastem foremkę kładłać masę makową i ugniatać ją na równo palcem. Potem należy ułożyć migdały i włożyć ciasteczka do pieca zagrzanego na 200 stopni. Trzymać aż się zarumienią.
 

 

Wykonanie kwiatów:


Z masy marcepanowej urwać kawałek. Drugą ręką przyszczypnąć jeden koniec masy. Uformować łezkę i ją wygładzić palcami. Następnie w miejscu zaznaczonym nacięciem zagnieść. Minimalnie też na drugim końcu płatka.

4 płatki skleić ze sobą i dorobić 3 mniejsze na środku. Tak samo należy wykonać zewnętrzne liście, lecz dodatkowo zacisnąć je w miejscu nerwów: głównego i bocznych. Kwiaty można ozdobić jeszcze żółtymi kuleczkami.

 

Komentarze

Te ciastka są banalnie proste. Dziecko by zrobiło :)

dodany: 2011-12-21 08:02:33, przez: Ilona

Więcej

Warto zobaczyć