aa
aDwa w jednym - rozwój i zabawa. Świat matematycznych gier planszowych

Warszawa

Barszcz z rodzynkami i majerankiem

Barszcz z rodzynkami i majerankiem

Składniki:

 

  • 1 kg buraków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ocet winny z czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • sól

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i dwa buraki obieramy, zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut.
  2. Resztę buraków obieramy i gotujemy.
  3. Przecedzamy wywar z włoszczyzny, dodajemy do buraków, wkładamy grzyby suszone, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy około 60 minut.
  4. Pod koniec gotowania wkładamy rodzynki i doprawiamy do smaku octem winnym z czerwonego wina.
  5. Ugotowany barszcz posypujemy majerankiem.
  6. Podajemy jako wigilijną potrawę z grzybowymi uszkami.

 

Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)