Warszawa

Barszcz z rodzynkami i majerankiem

Barszcz z rodzynkami i majerankiem

Składniki:

 

  • 1 kg buraków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ocet winny z czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • sól

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i dwa buraki obieramy, zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut.
  2. Resztę buraków obieramy i gotujemy.
  3. Przecedzamy wywar z włoszczyzny, dodajemy do buraków, wkładamy grzyby suszone, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy około 60 minut.
  4. Pod koniec gotowania wkładamy rodzynki i doprawiamy do smaku octem winnym z czerwonego wina.
  5. Ugotowany barszcz posypujemy majerankiem.
  6. Podajemy jako wigilijną potrawę z grzybowymi uszkami.

 

Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć