Składniki:
-
1 kg buraków
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
1 por
-
1 seler
-
10 dag rodzynek
-
10 dag suszonych grzybów
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 liść laurowy
-
świeżo mielony czarny pieprz
-
ocet winny z czerwonego wina
-
ziele angielskie
-
sól
Przygotowanie:
-
Marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i dwa buraki obieramy, zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut.
-
Resztę buraków obieramy i gotujemy.
-
Przecedzamy wywar z włoszczyzny, dodajemy do buraków, wkładamy grzyby suszone, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy około 60 minut.
-
Pod koniec gotowania wkładamy rodzynki i doprawiamy do smaku octem winnym z czerwonego wina.
-
Ugotowany barszcz posypujemy majerankiem.
-
Podajemy jako wigilijną potrawę z grzybowymi uszkami.
Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole!