Warszawa

Rosół po staropolsku

Rosół po staropolsku

 

Składniki:

  • 70 dag wołowiny
  • Pęczek włoszczyzny z kapustą
  • Cebula
  • Suszony prawdziwek
  • Kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu


Na pierożki:

  • 35 dag mąki
  • Jajko
  • 2 łyżki masła
  • Majeranek
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku


Przygotowanie:

 

  1. Mięso umyć, pokroić na kawałki. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować, zdejmując szumowiny, aż wywar stanie się klarowny.
  2. Włoszczyznę obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i zrumienić. Dodać do gotującego się rosołu wraz z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem i umytym prawdziwkiem. Doprawić solą. Gotować powoli, pod przykryciem około 1,5 godziny.
  3. Mięso wyjąć z rosołu, zmielić. Cebulę i ząbki czosnku obrać, posiekać, usmażyć na maśle, dodać do mięsa. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Z mąki ze szczyptą soli, jajka oraz ½ szklanki letniej wody zagnieść luźne ciasto. Odstawić na 30 minut.
  5. Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wyciąć krążki. Układać na nich kulki farszu, zlepić pierożki.
  6. Zagotować rosół. Wkładać pierożki porcjami. Zamieszać, gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Odkryć i gotować jeszcze 2 minuty.
  7. Przed podaniem rosół posypać listkami natki pietruszki.
 

Komentarze

czy to można serwować dziecku do 1roku życia - eeeeeeeeee chyba nie to proszę dorosłe przepisy na strony dla dorosłych !!!!! kucharskie chwalenie się wynochhhhhhhhha

dodany: 2012-08-14 11:13:40, przez: MARIOLA

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć