Przygotuj:
-
dwa i pół kubka mąki pszennej,
-
czubatą łyżkę cukru,
-
pół kubka ciepłego mleka,
-
pół kostki stopionego masła,
-
cukier waniliowy,
-
paczkę suszonych drożdży,
-
szczyptę soli,
-
trzy jajka,
-
jajko do posmarowania bałwanków,
-
mąkę do posypania stolnicy,
-
oraz miskę, stolnicę, sitko do przesiewania mąki, kubek, filiżankę, pędzelek, folię aluminiową, blaszkę do pieczenia.
-
Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą i wbij je do miseczki.
-
Mąkę przesiej do miski i zrób w niej dołek. Wsyp drożdże i cukier. Wlej mleko, masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na stolnicy posypanej mąką. Uformuj z niego bałwanki (podobnie jak na rysunku) i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
-
Jajko wbij na talerzyk i rozbełtaj widelcem. Posmaruj nim bałwanki. Włóż do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika na około 15 minut.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie" Wydawnictwa Jedność.
Komentarze
pyszne naprawde dziekuje za przepis
dodany: 2012-12-18 21:39:49, przez: tomasz
Super!
dodany: 2012-12-08 15:07:44, przez: aga