Warszawa

Drożdżowe bałwanki czyli ciastka, które boją się wiosny

Drożdżowe bałwanki czyli ciastka, które boją się wiosny

Przygotuj:

 

  • dwa i pół kubka mąki pszennej,
  • czubatą łyżkę cukru,
  • pół kubka ciepłego mleka,
  • pół kostki stopionego masła,
  • cukier waniliowy,
  • paczkę suszonych drożdży,
  • szczyptę soli,
  • trzy jajka,
  • jajko do posmarowania bałwanków,
  • mąkę do posypania stolnicy,
  • oraz miskę, stolnicę, sitko do przesiewania mąki, kubek, filiżankę, pędzelek, folię aluminiową, blaszkę do pieczenia.

 

 

  1. Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą i wbij je do miseczki.
  2. Mąkę przesiej do miski i zrób w niej dołek. Wsyp drożdże i cukier. Wlej mleko, masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na stolnicy posypanej mąką. Uformuj z niego bałwanki (podobnie jak na rysunku) i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  4. Jajko wbij na talerzyk i rozbełtaj widelcem. Posmaruj nim bałwanki. Włóż do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika na około 15 minut.

 

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie"  Wydawnictwa Jedność.

 

Komentarze

pyszne naprawde dziekuje za przepis

dodany: 2012-12-18 21:39:49, przez: tomasz

Super!

dodany: 2012-12-08 15:07:44, przez: aga

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć