Tradycyjne hiszpańskie ogromne pierogi postanowiliśmy zastąpić wersją mini, łatwo mieszczącą się do plecaka.
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki
-
250 g masła
-
2 jajka
-
2 łyżeczki cukru
-
łyżeczka soli
-
80ml zimnej wody
Wykonanie ciasta:
wszystkie składniki posiekać, zagnieść, włożyć do lodówki na 30 min.
Składniki na nadzienie:
-
150 ml oleju arachidowego
-
450 g mielonej wołowiny
-
300 g cebuli drobno posiekanej
-
6 ząbków czosnku drobno posiekanego
-
300 g pomidorów grubo posiekanych
-
1/2 łyżeczki czarnuszki
-
1/2 łyżeczki suszonego oregano
-
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-
600 ml wywaru wołowego
-
1 łyżka drobnej soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
300 g tartego sera
-
150 g serka wiejskiego
-
2 białka
Wykonanie:
-
Na połowie rozgrzanego oleju podsmażyć mięso, przełożyć do cedzaka i odsączyć
-
Na pozostałym oleju dusić cebulę 5 min, dodać czosnek i pomidory.
-
Gotować 20 min.
-
Dodać mięso i przyprawy oraz wywar. Gotować 30 min. Dodać sery, gotować 3 min.
-
Ostudzić.
-
Ciasto rozwałkować na 1,5 mm, wykroić kręgi ok 10 cm
-
Zawinąć w nie farsz, skleić brzegi
-
Wstawić na 20 min do lodówki
-
Piec w nagrzanym piekarniku 15 min. na złoto
-
Podawać gorące lub na chłodno.