Przepis konkursowy nadesłany przez p. Barbarę.
Składniki (ilość wg uznania):
Przygotowanie:
Łuskaną pszenicę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (ok. godziny - nie rozgotować). Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i przepuszczamy przez maszynkę z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, orzechy laskowe, sparzone rodzynki, sparzone drobno pokrojone migdały, pokrojone figi i daktyle oraz ugotowaną pszenicę. Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na stół dodajemy trochę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Komentarze
nieprawda, zależy jaką się zrobi. Jako dzieciak zajadałam się tym. Nie wiem po niektórzy dodają tą nieszczęsną śmietane / miód / mleko / etc. To czyni kutię mało apetyczną niesmaczną, szybko psującą się breją. Naprawdę wystarczy pszenica, mak, miód i bakalie (ew. w wersji dla dorosłych - kieliszek wódki lub koniaku dla uzyskania wytrawnego smaku)
dodany: 2008-12-23 10:50:06, przez: kajja
przepis na kutie już był... strasznie niedobre... zresztą to potrawa wigilijna, która smakuje tylko rodzicom, ddzieci tego NIE LUBIĄ
dodany: 2008-03-23 17:59:57, przez: mama2 dzeci
pyha
dodany: 2007-12-17 11:47:58, przez: katia