Warszawa

Muszle z cukinią

Muszle z cukinią

Proponuję coś prostego, ale w ciekawszym wydaniu :-)

 

  • 100 g makaronu w kształcie muszli.

 

Farsz:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę,
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki,
  • 1 średnia cukinia, około 350 g,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 szklanki listków świeżej szałwii + kilka do dekoracji,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

 

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

 

Małe naczynie żaroodporne do zapiekania, około 13 x 20 cm.

 

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
  3. Cukinię włożyć na patelnię z cebulką, dodać natkę pietruszki, szałwię i oregano. Dusić przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zwiędnie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, wlać pomidory z puszki, gotować do zgęstnienia sosu, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
  5. Rozgrzać grill w piekarniku na wysoką moc, ewentualnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z cukinii napełnić ugotowane muszle i
  6. ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Skropić oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4-5 łyżkami tartego parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
  7. Podawać z sosem pomidorowym, po 4 sztuki muszli na 1 porcję dla dorosłego, dziecko może zje 2.Pyszne, zdrowe i ciekawie podane. Moje córeczki mówią, że mam zrobić "łódeczki" na obiad, tak nazywają to danie.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć