Proponuję coś prostego, ale w ciekawszym wydaniu :-)
-
100 g makaronu w kształcie muszli.
Farsz:
-
1 łyżka oliwy z oliwek,
-
1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę,
-
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki,
-
1 średnia cukinia, około 350 g,
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-
1/3 szklanki listków świeżej szałwii + kilka do dekoracji,
-
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
-
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
Sos pomidorowy:
-
1 puszka pomidorów bez skórki,
-
2 ząbki czosnku,
-
oliwa z oliwek,
-
cukier,
-
sól,
-
pieprz.
Małe naczynie żaroodporne do zapiekania, około 13 x 20 cm.
Przygotowanie:
-
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
-
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
-
Cukinię włożyć na patelnię z cebulką, dodać natkę pietruszki, szałwię i oregano. Dusić przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zwiędnie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
-
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, wlać pomidory z puszki, gotować do zgęstnienia sosu, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
-
Rozgrzać grill w piekarniku na wysoką moc, ewentualnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z cukinii napełnić ugotowane muszle i
-
ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Skropić oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4-5 łyżkami tartego parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
-
Podawać z sosem pomidorowym, po 4 sztuki muszli na 1 porcję dla dorosłego, dziecko może zje 2.Pyszne, zdrowe i ciekawie podane. Moje córeczki mówią, że mam zrobić "łódeczki" na obiad, tak nazywają to danie.