Warszawa

Pierniczki i pierniki

Pierniczki i pierniki

Składniki:

  • 1 kg mąki ps
  • zennej
  • 40 dag miodu
  • 40 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 dag przyprawy do piernika
  • 1.5 proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

  1. Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.
  2. Zalać dwoma łyżkami wody. Ogrzewać na małym gazie, by się rozpuściło.
  3. Dodać miód i resztę cukru. Zagotować mieszając,
  4. Dodać przyprawy, ostudzić do temperatury pokojowej.
  5. Miód roztopić z masłem, dodać do mąki. Do tego jajko i proszek do pieczenia.
  6. Posiekać nożem, zagnieść ciasto.
  7. Odstawić do lodówki na kilka godzin a nawet na kilka dni.

 

Ciasto należy wałkować na grubość ok. 0,5 cm , piec w temp. 190 stopni przez ok. 10 - 15 min.

 

Po wystygnięciu pozostaje dekoracja ale to pozostawiamy Państwa fantazji.

 

Smacznego

 

Komentarze

Czy pierniki są bardzo słodkie?

dodany: 2009-12-22 15:34:09, przez: kamile

Wesołych Świąt.......

dodany: 2009-12-22 15:31:33, przez: kamila

Przepis na lukier: jedno białko ubic na twardą pianę, dodać do tego, ucierając ok.35 dkg przesianego cukru pudru. Do gotowego lukru można dodać kako (kolor brązowy) i jeżeli się ma farby kuchenne. Lukier wsadzić do woreczków (tak aby był pełen jeden róg woreczka) zrobić maleńką dziurkę i można dekorować....

dodany: 2006-12-19 19:23:02, przez: Mama tróki dzieci.

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć