Składniki:
-
1 kg mąki ps
-
zennej
-
40 dag miodu
-
40 dag cukru
-
10 dag masła
-
2 jajka
-
2 dag przyprawy do piernika
-
1.5 proszku do pieczenia
Wykonanie:
-
Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.
-
Zalać dwoma łyżkami wody. Ogrzewać na małym gazie, by się rozpuściło.
-
Dodać miód i resztę cukru. Zagotować mieszając,
-
Dodać przyprawy, ostudzić do temperatury pokojowej.
-
Miód roztopić z masłem, dodać do mąki. Do tego jajko i proszek do pieczenia.
-
Posiekać nożem, zagnieść ciasto.
-
Odstawić do lodówki na kilka godzin a nawet na kilka dni.
Ciasto należy wałkować na grubość ok. 0,5 cm , piec w temp. 190 stopni przez ok. 10 - 15 min.
Po wystygnięciu pozostaje dekoracja ale to pozostawiamy Państwa fantazji.
Smacznego
Komentarze
Czy pierniki są bardzo słodkie?
dodany: 2009-12-22 15:34:09, przez: kamile
Wesołych Świąt.......
dodany: 2009-12-22 15:31:33, przez: kamila
Przepis na lukier: jedno białko ubic na twardą pianę, dodać do tego, ucierając ok.35 dkg przesianego cukru pudru. Do gotowego lukru można dodać kako (kolor brązowy) i jeżeli się ma farby kuchenne. Lukier wsadzić do woreczków (tak aby był pełen jeden róg woreczka) zrobić maleńką dziurkę i można dekorować....
dodany: 2006-12-19 19:23:02, przez: Mama tróki dzieci.