Składniki na ciasto drożdżowe:
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane:
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.
Nadzienie:
dowolne - na przykład kostka czekolady, masa marcepanowa, jabłko, dżem, powidła lub pieczarki, kapusta itp.
Ponadto:
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 2-3 mm, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem. Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki (u mnie kieliszek) wyciąć nosy, zrobić uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętając by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze
pychota polecam dzieci są zachwycone ):
dodany: 2012-01-05 16:45:32, przez: TERESA