Warszawa

Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe

Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek ( proponuję oliwę Monini- doskonale komponuje się z warzywami )
  • duża cykoria
  • 3 łyżki tartej bułki
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek startego parmezanu ( parmiggiano reggiano)
  • 2 szklanki sosu pomidorowego ( polecam włoski Cirio) 
  • 40 dag pieczarek średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia cebula biała
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty!
Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.
Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje.
Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku.

Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.
Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka.
W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć