Warszawa

Sałatka z grilowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami

Sałatka z grilowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami

Składniki:

  • średnia cukinia
  • 10 pomidorków czereśniowych
  • mozzarella
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki.
  2. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
  3. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki.
  4. Cukinię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem.
  5. Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)