Gotowanie na parze to sama przyjemność nie tylko dla oczu
Podane na paluszkach z cukinii z młodym bobem i greckim jogurtem szczypiorkowo-czosnkowym.
Składniki:
-
2 młode marchewki
-
mała cukinia
-
garść ugotowanego i obranego bobu
-
kilka łodyżek szczypiorku (dekoracja i dip jogurtowy)
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
ząbek czosnku
-
szczypta oregano suszonego
-
szczypta soli
-
pieprz mielony
Przygotowanie:
-
Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobraną cukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Jogurt grecki mieszamy w miseczce z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku.
-
Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.