Warszawa

Bukiet młodych marchewek

Bukiet młodych marchewek

Gotowanie na parze to sama przyjemność nie tylko dla oczu

Podane na paluszkach z cukinii z młodym bobem i greckim jogurtem szczypiorkowo-czosnkowym.

 

Składniki:

  • 2 młode marchewki
  • mała cukinia
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • kilka łodyżek szczypiorku (dekoracja i dip jogurtowy)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano suszonego
  • szczypta soli
  • pieprz mielony

 

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobraną cukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jogurt grecki mieszamy w miseczce z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku.
  3. Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć